Ind imellem søger jeg erfarne hundefolk med tid og interesse for at have en Tibetansk Spaniel tæve udstationeret hos sig. Reelt vil det blive foderværtens hund så længe den lever og har det godt, men den vil skulle bruges i avl, når det er aktuelt. Alt efter hvordan tæven udvikler sig vil jeg tage stilling til hvornår og hvor mange kuld det drejer sig om, det vil dog som regel max være 2 kuld. Foderværten har pligt til at oplyse mig om hvornår tæven kommer i løbetid og jeg vil på forhånd have oplyst hvornår det er min plan at den skal bruges i avl. Det vil foregå på den måde at jeg låner tæven med på besøg, dels hos dyrlægen et par gange, dels på besøg hos en hanhund et par gange til parring. Tæven kan sagtens blive hos foderværten i graviditeten og så flytte hjem til mig når fødslen nærmer sig.
Når aftalen drejer sig om en tæve, så er der jo altid spørgsmålet om hvor tæven skal føde og opfostre sine hvalpe, for det betyder jo mindst 10 uger, hvor tæven kræver mere omsorg og pasning end en hund normalt gør. Der er også hensynet til de små hvalpe, der måske kræver særlig ekspertise og døgnpleje for at overleve. Det betyder jo dels at man skal have viden, men bestemt også tid og lyst til at påtage sig det meget store arbejde det er at opfostre et hvalpekuld med pleje, træning og socialisering. Jeg ved godt at det er svært at undvære sin hund i flere måneder, men der er det nok vigtigt at huske på, at tæven selv vil være fuldt optaget af sine hvalpe, og bestemt ikke virker som om hun savner sit vante liv. Hvis en fodervært mener sig i stand til at give sin tæve den samme tid og pleje som jeg kan, så er jeg ikke absolut modstander af det, men det kræver meget at passe et hvalpekuld. Det er ikke bare den rene idyl med en veltilpas hundemor og trivelige sunde hvalpe, nogle gange mister man hvalpe, der enten taber sig til de dør eller måske bare ligger døde nede i kassen.
Jeg bruger DKK`s udstationeringsaftale der sikrer både fodervært og opdrætter, så begge ved hvad sådan en kontrakt indebærer, og den kontrakt holder i retten. Ejerskabet på hunden vil blive hos mig indtil hunden er 8 år gammel, hvor den gratis vil blive ejerskiftet til foderværten, eller indtil kontrakten er opfyldt. Når kontrakten er opfyldt vil hunden uden yderligere udgifter for foderværten blive ejerskiftet og vil derefter 100% ejes af foderværten. Den koster ikke noget i anskaffelse for foderværten, men den vil koste noget hvert år, som alle hunde gør, i foder, årlige vac. og alm. dyrlægebesøg. Foderværten skal også betale syge, avls og livsforsikring på ca 1800 kr årligt.
Alt hvad der vedrører sundhedsundersøgelser i forbindelse med avl, vil blive betalt af mig, og jeg sørger også for transport til og fra dyrlæge i de tilfælde. Det er måske på sin plads her at nævne at det er mig der bestemmer hvor og hvornår det skal foregå. Det er også min ret at bestemme hvornår og med hvilken hanhund tæven skal parres. Hvis en tæve ved en fejltagelse bliver parret så skal jeg hurtigst muligt have besked om det. Hvis det er sket, er reglerne i udstationerings kontrakten overtrådt, den er dermed ophævet og jeg kan kræve tæven hjem, dog kan vi i fællesskab finde en løsning på hvad der så skal ske. Jeg er ikke forpligtet til at betale evt. ekstra udgifter i den anledning og det har heller ikke nogen indflydelse på det antal kuld jeg har ret til i henhold til kontrakten. Jeg betaler udgifterne for at få hunden udstillet eller avlsgodkendt èn gang. Hvis foderværten ønsker at udstille hunden mere er jeg kun glad for det, men det bliver for egen regning.
At arbejde sammen om en hund, vil jo indebære en vis mængde kontakt mellem mig og foderværten. Det kan dog som regel klares over mail og over tlf. Hvis foderværten kan tage nogle vellignende billeder af hunden, så jeg kan følge lidt med i hvordan den udvikler sig, vil jeg blive glad. Det er dog ikke noget krav, men så må jeg jo selv tage nogle billeder af den. Jeg har dog ikke hørt nogle negative udtalelser fra mine foderværter på grund af det. Jeg vil meget gerne have besøg af mine foderværter med hunden, dels så jeg kan følge med i hvordan det går med den, tage nogle billeder og lade hunden lege med og socialiseres med andre tibber, men ring lige først. Det må også forventes at jeg , hvis jeg i anden anledning er i nærheden, måske lige vil komme på et hurtigt besøg for at hilse på hunden og se hvordan det går med den.
Hvis foderværten skal på ferie kan jeg tilbyde at passe hunden i det tidsrum. Dette dog forudsat at jeg ikke har for mange hunde hjemme i forvejen.